Полезни съвети

  1. Никога не е прекалено късно да приемеш йога в живота си. Никой не е прекалено стар, болен или неподвижен, за да започне йога.
  2. Уважавай тялото си, приемай ограниченията, които то ти налага и се вслушвай във вътрешния си глас!
  3. Бъди търпелив и не се отказвай! Не очаквай да се случат чудеса! Понякога са нужни месеци, за да се усети ефекта от йога, понякога това става след първата практика. Бъди редовен и постоянен!
  4. Следвай точно инструкциите на йога учителя, за да може позата да има желания ефект!
  5. Крайната позиция в която и да е поза трябва да е такава, че да има премерено усилие и удоволствие. В началото е нормално да изпитвате известно неудобство, докато тялото привикне с позата и мускулите и сухожилията се отпуснат, но в никакъв случай не бива да си причинявате болка и да надвишавате възможностите си!
  6. Практикувай на празен стомах. Препоръчително е последното хранене преди йога да е било поне 2 часа преди практиката.
  7. Йога има своите предимства по всяко време на деня. Рано сутрин е препоръчително, за да тонизираме и раздвижим тялото. Следобед тялото е по-гъвкаво и позволява по-напреднали упражнения. Вечер пък йога ни освобождава от натрупани впечатления през деня, тонизира тялото и ума.
  8. Ако имате заболявания или скорошна операция, информирайте йога учителя.
  9. Ако вземате баня след практиката, нека да е поне след 30 минутна пауза, за да се запази фината енергия на тялото. 
  10. В йога няма съревнование! Всеки изживява собствената си практика по уникален и неповторим начин.

 

“Физическата практика се превръща в средство за трансформация на ума и духа. Фокусирайки се върху физическите детайли на практиката, чрез наблюдение и усъвършенстване на позата и дъха, ние се учим да фокусираме и успокояваме ума. Не по някакъв абстрактен и недоловим начин, а чрез непосредствения опит – като отклоним вниманието си от обичайните мисловни модели и го насочим към това, което се случва в позата. Този процес ни учи да се установим по-устойчиво в настоящия момент.”
Natasha Rizopoulos